Saturday, July 10, 2010

Arrival in Iceland

ENG: After a night stay at friends in Paris and another too short night (4 hour sleep), I flew out of Europe and landed on the American continental side of the Atlantic in Iceland. I got picked up by Kristín & Stefán at Keflavik airport. They helped me out to buy maps & food and drove me around the Reykyavik. Tomorrow I fly to Akureyi and from there I'll see how to reach the start at Rifstangi, the Northern most point of Iceland's mainland.

My pack without water and gas is 30kg, my food supplies for 19 days (14kg):
4*1kg spaghetti
4*1kg Muesli
2*500g salted peanuts / cacahuètes salées / gezouten ...
2*1kg homemade minced various nuts / noix broyées / gehakten noten
700g chocolate / chocolat
1*41g powergel
220g homemade dehydated meat / viande lyophilisée /
280g homemade sausages / saucisson
400g homemade oats, nut, protein powder / avoine / haver
250g powder milk / lait en poudre
200g polenta
400g dried apricots / abricots secs /
150g protein chocolate powder / chocolat en poudre protéiné
100g of vitamins & amp; vitamine C tablets
1 snickers

The gear is basically what I used previously: Iridium Satphone, GPS, HD camera, DSLR, solar panels, scientific testbooklet + tools, batteries, one person freestanding 4 season tent, mattras, subzero rated sleeping bag

FRA: J’ai passé une nuit à Paris chez des amis et une deuxième nuit (très courte – 4h) avant de m’envoler hors de l’Europe pour atterrir en Islande. Kristín & Stefán m’ont acceuillis à l’aéroport Keflavik. Ils m’ont aide à me procurer des cartes et du ravitaillement avant de me faire visiter Reykyavik. Demain, je m’envole pour Akureyi et de là je verrais comment atteindre Rifstangi, le point le plus au Nord de l’île.  

NL: Na een overnachting bij vrienden in Parijs en nog een te korte nacht (4 uur slaap), vloog ik uit Europa en landde op de Amerikaanse continentale kant van de Atlantische Oceaan in IJsland. Ik werd opgepikt door Kristin & Stefan van Keflavik airport. Ze hielpen me met het kopen van kaarten & eten en reden me rond Reykyavik. Morgen vlieg ik naar Akureyi en vanaf daar zal ik zien hoe ik bij de start Rifstangi geraak, het meest noordelijke vasteland punt van Ijsland.

8 comments:

wab said...

Bon courage et bon amusement!!
Tu vas voir des paysages magnifiques!!
Abdon

arkady said...

Salut Louphi

Bon voyage à travers les derniéres terres sauvages d'Europe.

Et bravo pour avoir été reconnu par tes pairs de l'explorer club. C'est largement mérité pour quelqu'un qui a survécu à la World Wilderness Area of Tassie et aux dunes du Simpson.

Je ne me faits aucun soucis sur la réalisation de ton projet mais fait quand méme gaffe à ta perte de poids.

Ma nana qui adore l'Islande est préte à sauter ds un avion pour t'accompagner. Rassures toi, j'ai réussi in extrémis à l'attacher!

Sébastien Héritier

arkady said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Bonne chance Louphi. Je préfère toujours les iles du Pacifique. Si jamais tu as besoin de te réchauffer au retour de ton Iceland-trek, tu seras le bienvenu à Tahiti. Bisous des Mers du Sud. Heidy

Charles Sullivan said...

You could save fuel if you eat something thinner than spaghetti, maybe angle hair pasta, or Ramen.

Ramen is your best bet: You don't have to cook it, just boil the water and pour it on the ramen, then cover the bowl for five minutes.

Spaghetti will take more time to boil, hence using more fuel, which is heavy.

seb said...

Durée de vie d'une barre chocolatée snickers en voyage?

Je parie pour qques heures mais avec Louphi, on pourrait encore battre des records!


sébastien heritier

LP Loncke said...

I took the local food that was cheap, max of energy versus weight, compactness.
as i used gas, that needs to be warm to evaporate, i always put the canister against my body inside my sleeping bag for 20-30min. during that time the spags are soaking in the water.
totally i used 2/3 of 1 canister.(450g)

LP Loncke said...

I took the local food that was cheap, max of energy versus weight, compactness.
as i used gas, that needs to be warm to evaporate, i always put the canister against my body inside my sleeping bag for 20-30min. during that time the spags are soaking in the water.
totally i used 2/3 of 1 canister.(450g)